Dobre na lato, dobre na piknik, na śniadanie jak i subtelny pstryczek w nos dla tych, którzy nadal nie dowierzają, że zdarza nam się jeść coś więcej niż trawę. Przygotowane na specjalną okazję w towarzystwie kuchennych superheroes dały niezły popis!
5. Oliwkowa z kaparami, może być też peściakiem aka pesto
6. Pomidorowa - która również redysponuje do tytułu peściaka debeściaka
W podziękowaniu za wszystkie usłyszane wczoraj ciepłe słowa i pomruki zachwytu... kilka skróconych przepisów. Powszechnie wiadomo, że miarka jest mi raczej obcym przedmiotem, bezwzględnie za to ufam kubkom smakowym, nie tylko swoim, bynajmniej.
Count Yo Blessings. A teraz policz do siedmiu, ale od prawej do lewej strony:
1. Soczewicowa - a właściwie kolejny niezły pasztet z czerwoną papryką i cebulą
A cebula też czerwona, bo czasami lubimy monchromy w kuchni. Cebul właściwie było kilka, a konkretnie połączyły się:
- paczka (prawdopodobnie 400g.) ugotowanej czerwonej soczewicy; to mniej więcej tyle samo co 1,5 szklanki suchej
- 3 małe czerwone cebule
- 3 zęby czosnku
- 1 czerwona papryka
Soczewicę gotujemy w małej ilości wody, stale jej dolewając. Celem jest rozgotwanie lentylek i odparowanie wody, a w efekcie uzyskanie masy, której nie trzeba potem blendować. Trzeba więc stać przy garze i czasem trochę zamieszać w towarzystwie, bo to lubi przypały z garnkiem. Udaremniamy je więc skutecznie. Dosypujemy tylko trochę soli, lepiej nie w oko, a już na pewno nie w nasze.
Na drugej fajerce podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i paprykę ze zmiażdżonym czosnkiem.
Mieszamy z soczewicą, a potem:
a) zamykamy w słoiku i jemy, bo nie możemy już dłużej czekać
b) poświęcamy cenny czas i uszlachetniamy smak piekąc pasztet w foremce - przez jeszcze ok 30min. w temperaturze 200C
2. Słonecznikowa z kaparami, ale niezbyt kapryśna
- ok. 1 szklanka namoczonych przez noc nasion słonecznika (nadmiar wody odsączamy)
- 2-3 łyżeczki kaparów
- świeżo mielona gruboziarnista sól morska
- świeżo mielony pieprz
- luv
Blendujemy na gładką masę lub zostawiamy część nasion w całości. Podczas blendowania dolewamy trochę wody, w innym wypadku posypią się wiórki lub trociny. Oliwa jest raczej zbędna, chyba że ktoś ma ochotę na super ciężki ciężar na chlebie.
A kapary? Kapary można dodać później. Całe dają potem bardziej wyrazisty, ale miejscowy smaczek.
Ale tak naprawdę ta pasta jest genialna nawet bez dodatków w delikatnej wersji dla sofciarzy.
3 i 7 (pożarte przez lwa). Hummusowe LOVE w wersji classic i curry
Uwielbienie dla wschodniej arabskiej pyszności ciągle nie ustaje. Kiedyś już o tym było, ale bedzie jeszcze o wersji classic. Najważniejsze są chęci, bo czasu trzeba trochę więcej niż na szybkie frytki na mieście.
- upolowaną ciecierzycę moczymy przez dobrych kilka godzin, może być nawet cała noc
- odsączamy z wody, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości; może to zająć od godziny do dwóch, w zależności od stopnia namoczenia ziaren
- miękką blendujemy na gładką masę, dodając w odpowiednich proporcjach:
- czosnek (1 ząbek na szklankę ugotowanej ciecierzycy)
- kmin rzymski (ok. łyżeczka na szklankę)
- zmielony sezam, pastę tahini lub olej sezamowy (ok. łyżeczka na szklankę)
- oliwę z oliwek (1-2 łyżki na szklankę)
- sól - niezbyt wiele, hummus musi obezwładniać delikatnością
Ot co.
4. Słonecznikowa z suszonymi pomidorami
- ok. 1 szklanka namoczonych przez noc nasion słonecznika (nadmiar wody odsączamy)
- 1/3 słoika zmiksowanych suszonych pomidorów
- świeżo mielona gruboziarnista sól morska
- świeżo mielony pieprz
- another piece of heart
- another piece of czosnek dla fanów
5. Oliwkowa z kaparami, może być też peściakiem aka pesto
To po prostu zblendowane nie na piankę, ale na drobne kawałeczki czarne oliwki i kapary. Z odrobiną oliwy i czosnkiem do smaku. As simple as easy.
6. Pomidorowa - która również redysponuje do tytułu peściaka debeściaka
Simple as easy vol. 2. Suszone pomidory zmiksowane z czosnkiem. Moja wielka miłość.
A teraz count yo blessings. Jeszcze raz. I jeszcze raz.
super kolorowe :)
OdpowiedzUsuńkolor w kuchni ważna rzecz :)
UsuńWyglądają pysznie :-). Aż trzeba będzie spróbować ;-).
OdpowiedzUsuńkoniecznie! ;)
OdpowiedzUsuńświetne przepisy, dzięki! :)
OdpowiedzUsuńdzięki i smacznego :D
OdpowiedzUsuńszał !! :D
OdpowiedzUsuńszał ciał ;)
Usuń